tiistai 2. joulukuuta 2014

Sand Hill Road
Sand Hill Road
Timo Ahopelto


Books North
2013
Jälleen kerran olen täysin kirjan yllättämä. Intohimoisen asenteen yllättämä. Sand Hill Road oli sukellus itselleni melko vieraaseen maailmaan, vaikka työni kautta olen näkökulmaa suomalaiseen yrittäjyyteen pienemmissä puitteissa saanutkin. Timo Ahopellon kirjasta avautuu aivan toisenlaiset sfäärit, kun mennään korkealla ja kovaa eikä puolittaista sitoutumista tunneta.  Se on koukuttavan innostava kuvaus yrittäjyydestä, joka laittaa itsensä likoon sataprosenttisesti ja myös odottaa sitä jokaiselta tiimin jäseneltä.

Eletään vuosituhannen vaihdetta. Kolme nuorta teekkarikaveria - Kontio, Tähti ja Kataja - perustavat yrityksen eikä tavoite ole yhtään sen vähäisempi kuin maailmanvalloitus. Yrityksen ideana on kehittää sähköistä potilaspäiväkirjaa lääkeyhtiöiden tarpeisiin niin, että kynän ja paperin sijaan potilailta kerätään tietoa kännyköiden ja kämmentietokoneiden avulla. Satunnaisella talouselämän seuraajallakin on jonkinlainen käsitys kansainvälisten lääkeyritysten mahdista ja miljoonista, samaan kerhoon tähtää myös kirjan veijaritarinan yrittäjäkolmikko. Kunnianhimoinen, jonkin verran hulluuttakin vaativa asetelma, jonka haasteisiin kaverukset vastaavat kunnioitusta herättävällä tavalla. Kansainvälisen startup-yrityksen arkitodellisuuden kuvaus yllättää rajuudellaan, mutta herättää myös ajattelemaan kuvioita talousuutisten takana. Ainakin näissä mittasuhteissa yrittäjyys vaatii paitsi valtavasti työtä ja rohkeutta myös uhrauksia elämän muilla alueilla. Kuvaavaa onkin, että tässä kirjassa ei tarvitse juuri romanssien puolesta jännittää. Tarina kaappaa mukaansa aivan muista syistä.

Takakannessa mainitaan, että kirja perustuu väljästi tositapahtumiin. Lukijana ei voi arvioida faktan ja fiktion suhdetta, mutta jämäkän realistinen tunne kirjasta kuitenkin jää. Ja mitä enemmän Timo Ahopellosta luin, sitä enemmän tuo tunne vahvistui. Kirjan esittelyssä todetaan osuvasti, että "Timo Ahopelto on suomalaisen yritysmaailman parhaiten pidetty salaisuus." Hän on ollut mm. perustamassa CRF Health -ohjelmistotaloa, joka on yksi Suomen menestyneimmistä riskirahoitetuista IT-yrityksistä.

Huikea, erilainen kirja, jonka jälkeen olen monta ajatusta rikkaampi. Aiheen korkealentoisuudesta huolimatta kirja on helppolukuinen ja mukaansa tempaava. Sopivasti annosteltuna kuka tahansa virka-aikaansa jämähtänyt voi saada kirjasta uudenlaista pilkettä työasenteisiinsa ja toisaalta ymmärrystä yrittäjyyttä ja kenties pomoansa kohtaankin. Yrittäjälle ja yrittäjyydestä kiinnostuneelle voisin kirjan kuvitella käyvän rohkaisusta ja antavan vertaistuen tunnetta. Sikäli kun yrittäjä ehtii töidensä lomassa kirjaan tarttumaan - toivottavasti.

Kirja on saatu arvostelukappaleena Books North Oy:ltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti