sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Oliiviöljyn menetetty neitsyys

Oliiviöljyn menetetty neitsyys
Tom MuellerInto Kustannus,
2015


Kun suljen silmät ja ajattelen kreikkalaista maisemaa, ensimmäisenä silmien verkkokalvoille piirtyy oliivipuut. Niiden vetovoima on uskomaton. Erityisesti Kreetaan liittyy muistot vierailusta oliivitilalla; lähes hartaina kuuntelimme puhetta oliiviöljyn merkityksestä ja valmistuksesta. Ei ole liioiteltua sanoa, että sanat kumpusivat rakkaudesta työhön - perinteisin menetelmin ja käsityönä tehtyyn huipputuotteeseen. Greek design!

Ja sitten törmäsin netissä artikkeliin, että Into Kustannukselta on ilmestymässä kirja Oliiviöljyn liikkeistä maailmalla ja päätymisestä meidänkin markettiemme hyllyille. Tätä ei voisi ohittaa, ei kiertää vasemmalta tai kaartaa oikealta. Ehdottomasti lukulistalle!

Tom Mueller on porautunut aiheeseen perinpohjaisesti. Hän on yhdysvaltalainen toimittaja ja asuu Italiassa. Väärinkäsitysten välttämiseksi todettakoon siis, että kirja ei suinkaan keskity Kreikkaan - se on vain omaa sinivalkoisten silmälasieni suodattamaa tuotesijoittelua. Mueller kertoo omasta matkastaan oliiviöljyn salaisuuksiin. Hän maisteli eri lajikkeita ja erilaisilta kasvupaikoilta kerättyjen oliivien eroavaisuuksia, oppi ja yllättyi: "Näitä öljyjä maistaessaan tuntui siltä kuin olisi kulkenut kasvitieteellisessä puutarhassa, ollut kiertokäynnillä hajuvestitehtaassa ja ajanut avoautossa kukkivien keväisten niittyjen halki - kaikki yhdellä kertaa." (s.16) Hän matkasi Välimeren ympäri tutustuen oliivien ihmeisiin ja toisaalta maailmankaupan ja helpomman rahan ahnehdinnan surullisempaan puoleen. Myöhemmin hän etsi vastauksia myös muilta mantereilta, aina Kaliforniaa, Chileä, Etelä-Afrikkaa ja Australiaa myöten.

Muellerin kirjan jälkitunnelmissa en enää ihmettele oliivien aiheuttamaa intohimoa. Oliiviöljy on olennainen osa ruoanlaittoa, mutta lisäksi paljon paljon muuta. Se tuntuu läpäisevän oikeastaan kaikki elämän alat; osana historiaa, politiikkaa, lääketiedettä, kauneudenhoitoa ja tapoja. Sitä on käytetty pyhissä rituaaleissa tuhansia vuosia ja se on palanut alttareiden ja pyhimyskaappien lampuissa. Raamatussa puhutaan öljystä ja voitelusta useaan otteeseen, mutta en ollut ehkä tullut aiemmin yhdistäneeksi - sinänsä itsestään selvää - oliiviöljyä teksteihin. Tutkimusmatkat ja valloitussodat ovat muokanneet ruokakulttuureita, eli kuten Tom Mueller toteaa: "Keittokirjat ovat historian tavoin voittajien kirjoittamia." (s.90) Oliiviöljyn menetetty neitsyys palaa siis sivilisaation alkulähteille ja on kaikessa laajuudessaan mielenkiintoista luettavaa - ennen kuin on edes päästy nykypäivän öljybisnekseen.

Kirja väittää, että oliiviöljy on yleisimmin väärennettyjä elintarvikkeita EU:ssa. Kauniit pullot ja viettelevät etiketit hienoine termeineen eivät kerrokaan yksiselitteisesti kuluttajalle, mitä ostoskoriinsa kannattaa napata. Moni pullo päältä kaunis! Extra virgin pullon kyljessä ei takaakaan sitä, että ollaan oliiviöljyn ytimessä. Alkuun ehkä ollaankin, mutta valmistusprosessissa öljyyn sekoitetaan kenties heikompilaatuista oliiviöljyä. Korkean teknologian laboratorioissa voidaan myös käsitellä oliiviöljyä monella tapaa niin, että kyse on jo harkitummasta kuluttajien harhauttamisesta ja jopa rikoksesta. Oliiviöljyyn liitetään tuontisalakuljetuksia, EU-varojen väärinkäyttöä ja rikollisverkoston ylläpitoa. Surullista, hankalaselkoista, monimutkaista - ja äärettömän mielenkiintoista huomata, miten tärkeästä aineesta onkaan kyse. Ketjun päässä on kuluttaja, joka uskoo saavansa laadukasta ja terveellistä oliiviöljyä lautaselleen. Ilo terveysvaikutuksista on ennenaikainen, ellei tunne oliiviöljyyn liittyvää termistöä eikä voi luottaa pullon kylkeen präntättyihin tuoteselostuksiin.

Tom Muellerin kirja on samalla kertaa sekä huikea tietokirja että myös lähes seikkailukertomus oliiveista maailmalla. Kirjan lopussa on hyödyllistä sanastoa, josta on apua jo kirjaa lukiessa. Viimeisiltä sivuilta löytyy myös ohjeistusta hyvän oliiviöljyn valintaan ja vinkkejä sen tunnistamiseen ja säilyttämiseen. Suosittelen!


2 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä sellainen kirja, joka menee hankintalistalle!
  Oliiviöljy kuuluu meillä niin keittiöön, kuin siihen kauneudenhoitoon ja hyvinvointiinkin :D
  Kiitos kirjan esittelystä ja vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuitiina kommentistasi - monta ajatusta jäi pyörimään tuosta kirjasta.
   Täältä löytyy myös paljon mielenkiintoista oliiviöljyasiaa: http://www.kreetanmaku.fi/category/musta-oliivi/

   Ja kovasti odottelen tätä: http://www.kreetanmaku.fi/korkkaa-neitsyt/

   Poista