sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Tehty mikä tehty - minun tarinani





Tehty mikä tehty - minun tarinani
Paul Stanley


Minerva Kustannus
2015




Yli satamiljoonaa myytyä levyä, vuosikymmeniä kestänyt suosio, hurja lavashow kipinätsunameineen - ja naamionsa taakse kätkeytyvä, koulukiusattu pieni poika. Paul Stanleyn omaelämänkerta on ensimmäinen Kiss-yhtyeestä lukemani kirja ja tästä totisesti kannatti aloittaa. Maskin takaa paljastuu kiehtova persoona, joka on kulkenut pitkän tien ollakseen sujut ja sinut itsensä kanssa.

Jo kirjan alkusanojen myötä rokkilegenda Paul Stanley riisuu naamionsa ja paljastaa syntymässä saamansa kehnot kortit. Vanhemmat nimesivät hänet Bert Eiseniksi ja muut lapset myöhemmin "yksikorvaiseksi hirviö-Stanleyksi." Hän syntyi ilman oikeaa korvaa ja kärsi toispuoleisesta kuuroudesta. Pilkka ja nimittely tekivät Paulista varautuneen ja eristäytyneen lapsen, jolla ei juurikaan ollut ystäviä. Tilannetta pahensi entisestään se, että vanhemmistakaan ei ollut tueksi ja turvaksi. Vanhemmilla oli omat ongelmansa ja lisäksi suuria hankaluuksia perheen tyttären kanssa, jonka mielenterveyden ongelmat vaativat vanhempien huomiota. Koulukaan ei oikein sujunut, koska vajavainen kuulo haittasi pahasti oppimista.   Paulin - silloin vielä Bert Eisenin - lohduksi ja auttajaksi nousi musiikki. Ennen Kiss-maskia hän jo kasvatti pitkän tukan, joka auttoi piilottamaan korvan tyngän katseilta.

Stanley on vasta 12-vuotias, kun hän tajuaa Beatlesien show'ta katsellessaan, millaisen pakokeinon ja selviämismahdollisuuden musiikki tarjoaa. Hänestäkin voi tulla kuuluisa, arvostettu ja ihailtu rock-tähti! Vanhemmat eivät juurikaan olleet voineet antaa hänelle mitään, mutta nyt sähkökitaran saaminen syntymäpäivälahjaksi oli hänelle kaikki kaikessa. Tuolloin vielä syntymäpäivään kohdistuneet suuret haaveet kokivat pahan kolauksen, mutta kaveripiiri alkoi kuitenkin muotoutua musiikin ympärille ja elämä oli saanut uuden suunnan.

Lopulta musiikilliset kokeilut kypsyvät Kiss-yhtyeeksi vuonna 1973 ja Stanleyn kanssa bändissä soittavat Gene Simmons, Peter Criss ja Ace Frehley. Hulppeat mustavalkoiset meikit ja räväkät asut toivat lavalle sarjakuvamaiset lavapersoonat, joista Kiss tunnetaan. Kirjassakin bändin vaiheet kerrataan kyllä tarkasti, mutta sitäkin olennaisempaa on bändin jäsenten väliset suhteet ja työ menestyksen takana. Taustalla elämässä riitti vauhtia, mutta auvoisia hetkiä oli harvoin. Kyllä tämä kirja siitäkin puhuu, millaisen elämäntyylin miljoonatulot mahdollistavat ja mihin kaikkeen se voi johtaa. Kuten huumeriippuvaisen bändikaverin hupenevien soittotaitojen aiheuttamiin suuriin ristiriitoihin.

Musiikillista uraa suuremmalta kirjassa kuitenkin tuntuu Stanleyn päättäväisyys kääntää haasteet voitoiksi ja menestykseksi. Alkutilanne ei ollut hääppöinen eikä ympäristöstä juurikaan löytynyt apuja itsetunnon tukemiseen. Ja kun menestystä sitten tulee, senkin kanssa on osattava elää. Kirjan päätös on mielestäni huikaiseva; yksinäisestä rocktähdestä kuoriutuu rakastava aviomies ja isä, joka selittää opiskelijapojalleen puhelimessa, miten kokataan Faijan ruusukaalia.






1 kommentti:

  1. Olipahan mielenkiintoista luettavaa, enpä tiennyt mitään näitä asioita hänestä, vaikka Kissin musiikkia kuuntelinkin nuorempana varsinkin ahkeraan. :)

    VastaaPoista