perjantai 23. lokakuuta 2015

Love Armi






Love Armi
Armi Ratian henkilökuva
Marja-Leena Parkkinen - Ristomatti Ratia


Otava,
2015


Talouselämä -lehti valitsi vuonna 2012 Suomen historian 100 merkittävintä yritysjohtajaa. Armi Ratia on listalla vankasti mukana. Vuonna 1974 Suomen tasavallan presidentin vientipalkinto myönnettiin Marimekolle, ensimmäisen kerran naisen perustamalle ja naisen johtamalle yritykselle. Kaikki kunnia, täydestä syystä, yritykselle ja johtajalle - mutta aivan huikea on Armi Ratian persoonakin. Kirja on kirjoitettu minä-muodossa, kertojana Armi Ratia. Varsinaisesta omaelämäkerrasta ei kuitenkaan ole kyse, Marja-Leena Parkkinen on kirjoittanut Armi Ratiasta haastatteluihin, kirjeisiin, perhearkistoihin ja muuhun kokoamaansa materiaaliin perustuvan henkilökuvan. Tarinaa värittävät mustavalkoiset, paljon puhuvat kuvat.

Vaikka Marimekko ja yrityksen tarina on dynaaminen, itsestäänselvä osa kirjaa, jopa se jäi ajoittain täysin taustalle Armin valloittaessa estradin. Luova, hankala, impulsiivinen, vaistonvarainen, sitkeä, ailahteleva, rajoja rikkova, ihastuttva, joskus itsetuhoinenkin, niin oma itsensä - juuri tästä kaikestako kumpuaa myös Marimekon tuotteiden persoonallisuus ja erityislaatuisuus? Olihan se värimaailma varmasti aika ennenkuulumatonta sotien jälkeisen harmauden keskellä. Olin liian nuori seuraamaan Armi Ratian elämää ja lehtien lööppejä hänen elinaikanaan, mutta muistan kyllä omasta lapsuudestani värikkäät pallokuosiset ja raitapaidat ja niihin liittyvän erityisyyden. Tuolloin jo tiesin, että tämä paita nyt on sitä Marimekkoa.

Kuten vaikkapa Helsingin reissulla
kymmenenvuotiaana... 




Pallokuosia totta kai!







Perheen tarina alkaa 1912 Pälkjärveltä. Suomi ei ole ehtinyt vielä itsenäistymäänkään, kun Hilma ja Matti Airaksisen perheeseen syntyy esikoinen ja hänet nimetään Armi Mariaksi. Lapsuuden kesät kuluvat Koivistolla. Viipurissa hän käy koulua ja ensimmäinen yritys kuten myös koti jäävät Viipuriin sodan sotkemassa maailmassa. Menetykset, suuretkin surut, jättävät jälkensä, mutta eivät lannista. Lukio jää kesken, Armi haluaa kirjailijaksi, mutta päätyy taideteollisuuskouluun tekstiilisuunnittelun linjalle. Kun Viljo Ratia pyytää vanhemmilta Armin kättä, äiti tokaisee: "Hyvä kun viet tytön pois, se on niin vaikea."

Ennen Marimekkoa Armi ehtii jo perustaa miehensä kanssa mattokutomo Texmatto Oy:n ja vuotta myöhemmin pariskunta on mukana myös Printex Oy -nimisessä yrityksessä. Värikkäiden vaiheiden kautta lähestytään päivämäärää 25.5.1951, jolloin Marimekko merkitään kaupparekisteriin. Ideoita, visioita, hurjaa rohkeutta ja uskoa omaan asiaan. Mutta myös armotonta työntekoa ja vastapainoksi rankat huvit. Voisiko sanoa, että kynttilä paloi suurella liekillä ja molemmista päistään? Vaan olipahan valoa ja väriäkin laajassa kaaressa,


Armi Ratian perhe-elämä on luku sinänsä.

Rauha ja harmonia eivät taida olla asiayhteyteen
osuvimmat sanat.

Erikoinen tarina, jonka parista
jatkankin suoraan elokuvaan:
Armi elää!

2 kommenttia: