torstai 17. joulukuuta 2015

Aurora, vaahteralaakson tyttö





Aurora, vaahteralaakson tyttö
Pirkko Pekkarinen



Gummerus, 1991



Kahdestikin yritin saada alkuun Ryan Gattisin kirjaa Vihan kadut. Ei luonnistunut. Ei ainakaan nyt, joulun alla. Ei nyt, kun lehdet puristavat otsikoikseen terroritekoja ja niiden yrityksiä. Maailmaa ei saa joulukuussa paremmaksi omenapuita istuttamalla, mutta pieniä hyvän mielen tekoja voi tehdä kirjavalinnoillaankin. Juuri nyt jostain syvältä nousi kaipuu Pienen Runotytön maailmaan ja Anna-kirjojen aikaan. Pekkarisen kirjan kansi suorastaan hehkui tuota entisaikaa herkällä Auroran kuvallaan.

Hämmästyin suuresti, miten monia merkityksiä Aurora-nimellä on! Se voi viitata aamuruskoon ja meidän pohjoisiin valoilmiöihimme, revontuliin ja asteroidiinkin. Auroran nimeä ovat kantaneet niin kreikkalainen kuin roomalainen jumalatarkin ja sen mukaan on kastettu lukuisia laivoja, nimetty kaupunkeja ja rakennuksia. On seuroja, on perhonen ja jopa kivikin... Ja sitten tämä herkkä ja rohkea viisitoistavuotias suomalaistyttö, Pekkarisen tyttösarjan sankaritar.

Kirjassa eletään vuotta 1903. Suomi on osa Venäjän keisarikuntaa ja Venäjän tsaari Nikolai II toimii myös Suomen suuriruhtinaana. Hallituskautensa alussa Nikolai II on luvannut pitää voimassa Suomen lait ja erioikeudet.  Suomen kenraalikuvernööriksi lähetetty Nikolai Bobrikov ajaa kuitenkin vahvasti yhtenäistämispolitiikkaa ja Suomen erivapauksien poistamista. Venäläistämispaineet vellovat voimakkaina ja Nikolai II allekirjoittama helmikuun manifesti lopettaakin Suomen autonomisen aseman. Eletään levottomia aikoja, ensimmäistä sortokautta.

Suomen venäläistämispyrkimysten epävakaissa oloissa moni suomalainen lähtö merten taakse elämää rakentamaan. Samaan aikaan Kanada tarvitsi uudisasukkaita työskentelemään kanava- ja rautatietyömaille, kaivoksiin ja tukkisavotoille. Myös Auroran isä oli lähtenyt Kanadaan ja nyt tytär matkusti sinne perässä. Viestit eivät kuitenkaan kulkeneet eikä isä tiennyt odottaa tytärtään tulevaksi. Niinpä Aurora joutuukin palvelustytöksi torontolaiseen ylhäiskotiin. Hän saa venyä moninaisiin uusiin tehtäviin vieraassa ympäristössä ja aivan uusien ihmisten keskellä. Ja tokihan nuoren neidon elämään mahtuu haaveilua ja ripaus romantiikkaakin.

Kun kyseessä on tyttökirja, voisin kuvitella sen kohderyhmää kiinnostavan ennen kaikkea tarinan romanttisen puolen ja matkajännityksen. Kirjalla on kuitenkin paljon ulottuvuuksia, ensinnäkin sen historiakytkökset ja silloiset olot Suomessa, Toisaalta Auroran palvelijan rooli ja tarinan vauraiden nuorten joutilas elämäntyyli asetetaan tarinassa rinnakkain. Yhteiskuntaluokkien erot ovat selkeät.
Mielenkiintoinen sukellus hetkeksi toiseen aikakauteen, omiin tyttökirjavuosiin vuosikymmenten taakse ja sipaisuun yhteen Suomen historian vaiheeseen.




4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Varmaan ymmärsin ihan oikein tämän kommentin, kun varmuudeksi on tuo ♥ lopussa.. Mukavaa sunnuntaipäivää sinulle Outi!

      Poista
  2. Ilahduin, kun luin kirjoituksesi. Kiitos!
    Kolmesta ensimmäisestä Aurora-kirjasta on nyt yhteisnide "Vaahteralaakson Aurora", myös e-kirjana.
    2. osassa Aurora palaa Helsinkiin ja 3. osassa jälleen Torontoon. Kirjoitin 1990-luvulla nimellä Pirkko Pekkarinen. Sitten otimme koko perhe käyttöön mieheni äidin tyttönimen Amnell, ja jo lastenversio Aurora ja Molly (1999) ilmestyi nimellä Anna Amnell kuten muutkin myöhemmät kirjani.
    Ystävällisin terveisin Pirkko Anna Amnell (vuoteen 1998 Pekkarinen)
    Lisätietoja kotisivublogissani http://amnellanna, blogspot.fi ja Aurora -blogissa
    mm
    http://aurorakirjat.blogspot.fi/p/esikoisteokseni-ilmestyi-vuonna-1991.html

    VastaaPoista
  3. Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora
    364 sivua
    ISBN 978-952-286-355-3
    http://www.bod.fi/kirja/anna-amnell/vaahteralaakson-aurora/9789522863553.html
    nettikaupoissa

    VastaaPoista