sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Valvomo: Kuinka uneton oppi nukkumaan

Valvomo: Kuinka uneton oppi nukkumaan
Leeni PeltonenOtava,
2016


Valvottaminen oli jo keskiajalla tehokas kidutuskeino, jolla murtaa ihmisen fyysinen ja henkinen kantti. Nykyihmisen unta ei enää uhkaa inkvisitio, mutta kansantaudin mittoihin yleistynyt unettomuus on pahimmillaan vakava terveyttä heikentävä ja elämänlaatua murentava vaiva. Lyhytkestoiset ja ohimenevät unettomat vaiheet tasapainottuvat vielä itsestään, mutta kroonistuneen nukkumattomuuden edessä ihminen on avuton. Pieni lapsi osaa nukahtaa vaikka kesken leikkiensä, miksi niin yksinkertainen ja luonnollinen asia voi käydä ihmiselle ylivoimaiseksi?

Leeni Peltonen on pitkän linjan journalisti ja viestintäalan yrittäjä. Hän on kirjoittanut omakohtaiset kokemuksensa unettomuudesta kirjaksi. Hän muistaa joutuneensa odottelemaan unta jo kouluikäisenä ja opiskeluajan ja työelämän myötä unettomuuden taakka kävi yhä raskaammaksi. Yöt herättivät pelkoa, avuttomuutta ja häpeää. Millä katkaista kierre, johon vuosikymmentenkään unilääkeputket eivät tuo helpotusta? Toimittajan tarmolla Peltonen paneutuu unen mekanismeihin, etsii käsiinsä alan asiantuntijat ja käy läpi myös oman elämänsä stressipisteitä ja rajoja.

Leeni Peltosen kirja tarjoaa univaikeuksien kanssa kamppailevalle sekä vertaistukea että tuhdin annospaketin faktatietoa. Jo kirjan alaotsikko antaa toivoa; Kuinka uneton oppi nukkumaan. Vaikka kirjassa syvissä vesissä käydäänkin, sudenhetken jälkeen aamun sarastuksessa on lohdullista valoa. Rehellinen, lähelle tuleva teksti on mielenkiintoista luettavaa muillekin kuin unettomuudesta kärsiville. Ihastuin tapaan, jolla Peltonen maalaisjärkisesti selittää ihmiskehon ihmeellisyyksiä – miten monimutkainen ja herkkä koko nukahtamisen, unen ja valveutumisen prosessi onkaan kaikkine hormoni- ja kehon lämpötilamuutoksineen! Suosittelen lämpimästi tarttumaan tähän kirjaan.

Julkaistu Kirjavinkeissä 8.2.2016 

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiselta kuulostaa tällaisesta huonosta nukkujasta. Ehkä täytyy etsiä kirja jostain käsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin suosittelen lämpimästi! Kirja voi myös auttaa etäännyttämään koko nukkumisen probleemia, vähän kuin ottaisi pihteihin koko vaivan ja tarkastelisi riittävän matkan päästä.

   Poista
  2. Toinenkin hyvä unettommuuden itsehoito-opas on juuri ilmestynyt, Pia Tervo: Vihdoinkin nukun hyvin

   Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Olen miettinyt, että tämän kirjan haluaisin lukea ja esitellä blogissani. Ongelmani vain on, että olen niin herkkä, että jos alan pohtia unettomuutta, alan valvoa öisin. En siis uskalla lukea kirjaa, sillä nukun tällä hetkellä hyvin. Jos unettomat yöt iskevät, tiedän mihin kirjaan tarttua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti - mietin, miltähän itsestä olisi tuntenut lukea tätä pahimman unettomuuden keskellä? Jotenkin kirjan ote on niin vierellä kulkeva, että ehkä silloinkin olisin saanut tästä enemmän turvaa kuin lisäahdistusta. Kauniita unia sinulle!

   Poista
 3. Voi, tämä blogi vaikuttaa ihanalta, täältähän löytyy luettavaa vaikka kuinka paljon :) Kuten kirjoitinkin omassa blogissani (siinä vähän höpösti alkavassa Oo äm gee... -jutussa täällä http://harkittuherkku.blogspot.fi/2016/02/oo-am-gee.html), kirjat ovat suuri rakkauteni! Tulen varmasti niistäkin kirjoittamaan vielä enemmän.

  Tänne palaan varmasti uudestaan, aihe on niin lähellä sydäntäni. Kirjat <3

  VastaaPoista