perjantai 26. elokuuta 2016

Lempi


Minna Rytisalo
Gummerus, 2016


234 sivuaLempi ei ole enää kertomassa omaa tarinaansa, hän on kuollut. Kuten poismenneiden tapa on, Lempikin elää yhä läheistensä mielissä ja tunteissa. Viljami, Elli ja Sisko kertovat meille omannäköisensä kuvan Lempistä ja sen jälkeen jäät ehkä vieläkin miettimään, kuka Lempi oikeastaan oli.

Viljamille, Pursuojan nuorelle isännälle, Lempi oli lyhyen hetken koko elämä ja yhteinen tulevaisuus. Hyvään tottunut kauppiaan tytär, ajatella että sellainen Elovena-tyttö asteli Korvasjärven kylän pirttiin emännäksi. Nuorelle parille suotiin aikaa vain loppukeväästä sydäntalveen, jolloin Lapin sota vaati Viljamin riveihinsä.

Elli, Lempin avuksi otettu nuori aputyttö, ei muista emäntäänsä hyvällä. Ellin ääni sähisee kateutta ja katkeruutta tuota kaupunkilaiskekkanokkaa kohtaan. Kuinka paljon parempi hän olisikaan ollut Viljamille, työhön tottunut ja osaava ihminen. Liiaksi hylätyn ja paljosta paitsi jääneen kova osa oli seurata vierestä toisen onnea.

Surun murtaman puolison ja vihamyrkkyä kylvävän piikatytön jälkeen Sisko kuroo yhteen sotkuisen ja traagisen mytyn. Hän, kaksosen puolikas ja läheisistä läheisin, tyynnyttää tarinan. Eihän sellaisia, jotka ovat jo kohdussa kohdanneet, voi edes kuolema erottaa. Sisko ja Lempi ymmärtävät toisistaan senkin, mitä ei tarvitse sanoiksi pukea. Sodan poikkeusolot sotkevat Siskonkin elämän, mutta hän kokoaa palaset kasaan ja selviää kertoakseen lopulta Lempin tarinaa.

Minna Rytisalon debyyttikirja on eittämättä yksi kesän kotimaisia helmiä. Viljamin itkunsekainen ja tunteellinen vuodatus vetää hiljaiseksi ja seuraavassa hetkessä on kohennettava itseään, jotta voisi ottaa vastaan Ellin syvältä kumpuavan rikinkatkuisen ryöpyn. Ja Lempi, koko ajan läsnä ja silti kuolettavan hiljaa – hän ei hetkeksikään nouse puolustamaan itseään tai hipaisemaan lohduksi Viljamin poskea. Ensin ajattelin, että tässä tarinassa pienet ihmiset sinnittelevät sodan keskellä. Mutta ehkä kerrankin niin, että sota on vain taustahälyä ja ihmiset tunteineen kokoa King Size – siksi päähenkilön ja sivuhenkilön rajaakin on lopulta vaikea tehdä. Minun totuuteni on eri kuin sinun. Lempilukemista, suosittelen!

Julkaistu Kirjavinkeissä 27.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti