perjantai 8. elokuuta 2014

Lasteni tarina
Lasteni tarina
Essi KummuTammi
2014Mikä on sinun syntymäsi tarina?

Kerran aloitettuani en juurikaan malttanut taukoja pitää, kun luin Essi Kummun kirjaa Lasteni tarina. Jälleen uusi kirjailijatuttavuus; Essi Kummu (s. 1977) on pohjoispohjalainen kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Tämän kirjan perusteella kävin jo pienet historiapenkojaiset ja lisään luettavien listalle ainakin hänen esikoisromaaninsa Mania (2006). Kummun tekstissä on mielenkiintoinen oma temponsa, joka vie mukanaan. Halusin edetä tarinassa myös siksi, että pääsisin huokaisemaan: Kyllä he selviävät.

Kirja on vastaus Essi Kummun tyttären 8-vuotiaana esittämään kysymykseen: "Olinko minä ihana vauva?" Ehkä hyvinkin tyypillinen kysymys pienille tytöille, jotka leikkivät kotileikkejä ja hoivaavat nukkevauvojaan. Oma historia kiinnostaa. Ja kyllä, kaikki vauvat ovat ihania - mutta miten monta erilaista tarinaa sinne taustalle mahtuukaan! Essi Kummun kaksoset syntyvät aivan liian aikaisin keskosina ja siitä hetkestä eteen päin elämästään taistelevat niin pienet vauvat kuin äitikin. Itse asiassa äiti ei ole varma, haluavatko lapset jäädä tänne ollenkaan. Lapset ovat aivan liian hauraita äidin syliin, mutta joutuvat silti kestämään happilaitteet, elvytystä, aivoverenvuodon. Uskaltaako tuntea omakseen lasta, jota ei saa edes koskettaa ja jonka voi seuraavassa hetkessä menettää? Elämä paiskaa ilman ennakkovaroituksia tilanteeseen, johon ei ole arvannut käydä sopeutumiskursseja eikä muutosvalmennuksia. Ehkä koko siihenastinen kasvu ja aikuistuminen pitäisi sitä olla, mutta entä jos on "sotainvalidi kolmannessa polvessa." Tunnehistoriamme kun sisältää usein enemmän vaikenemista kuin sanoja, enemmän vahvuudenvaatimusta kuin heikkouden sietämistä.

Henkilökohtaisuudessaan kirja on vaikuttava lukukokemus ja nautin Essi Kummun kumpuilevasta tekstistä, joka vaihtelee pitkistä ja monisanaisista lauseista ytimekkäisiin muutaman sanan toteamuksiin. En ehkä olisi halunnut lukea tätä raskaana ollessani ja on vieläkin hämmentävää todeta, miten erilaisten vaiheiden ja syvien vesien kautta itse kukin meistä äidiksi (ja isäksi) kasvaa. Jokaisella töppösellä on huikea tarinansa ja jokainen lapsi on toden totta lahjaa.

Kiitos Kustannusosakeyhtiö Tammi - kirja on saatu arvostelukappaleena.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti