perjantai 19. syyskuuta 2014

Pepperoni & Pikilanka
 Pepperoni & Pikilanka (Satakielisiskot)
Marja Orkoma


Mäkelä,
2014Marja Orkoma oli minulle aivan uusi kirjailijatuttavuus, kunnes tunnistin nimen takaa Pirkko Arhipan ( oik. Syynimaa). Olenhan toki hänen dekkareitaan lukenut. Rikosromaaneja häneltä onkin ilmestynyt pitkän listan verran, ensimmäinen jo vuonna 1968. Myös viihderomaaneja Pepperonin & Pikilangan tyyliin on ihan kunnioitettava määrä. Tämänkertainen esittelykirja ja Kustannus-Mäkelä Oy:n lahjoittama arvostelukappale on Satakielisiskot -sarjan toinen romaani. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Satakielilaaksoon, joka monin tavoin tuo mieleen Naantalin. Kirjan päähenkilöt ovat kaksi yritteliästä nuorta naista, Henna ja Auri. He jakavat ison vanhan puutalon, jossa on tilaa sekä molempien kodille että yritystoiminnalle. Lesti & Lautanen on hauska ja naisten bisnekset yhdistävä nimitys Hennan suutarinliikkeelle ja Aurin lounasravintolalle. Yritykset ovat toimineet vajaan vuoden ja vakiinnuttaneet paikkansa jo ihan mukavasti pienellä paikkakunnalla. Talven jatkuessa tavanomaista pitempään suutarin palveluille on kysyntää, ja yleinen taloustilannekin on omiaan pidentämään Hennan työpäivää - kannattaa korjauttaa vanhaa sen sijaan, että ostaisi uutta. Auri puolestaan suunnittelee laajentavansa liiketoimintaa pitopalvelun suuntaan.

Yrittäjän päivä on siis pitkä, mutta Hennaa ja Auria tarvitaan myös kuuntelijaksi ystävän ongelmille ja vanhemmatkin kaipaavat tytärtensä tukea. Pientä romanttista vipinää toki myös riittää kauniiden naisten ympärillä eikä sydänsuruiltakaan voi välttyä. Vaikka ei olisi sarjan ensimmäistä romaania (Lesti & Lautanen, 2013) lukenutkaan, on helppo päästä naisten elämästä kartalle Pepperonin & Pikilangan perusteella. Toki sarja kuin sarja, niin ainahan olisi fiksua edetä kronologisen järjestelmällisesti.

Miten tämän kirjan nyt sitten määrittelisi... Kevyttä hömppää, mukava välipala suurten tunteiden vastapainoksi. Sujuvaa tekstiä, viihdyttävää vaikka matkalukemiseksi. Tykkäsin, mutta täysiä pisteitä kirja ei kuitenkaan minulta saa. Jokaisesta kirjasta oppii kuitenkin uutta, jokin sana jää mieleen. Kuten vaikkapa litkaaminen. Jos joku tulisi hakemaan sinut litkaamaan, kuten Matti Hennan, niin mistäpähän itsesi löytäisit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti