sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Reseptikuningatar - palkittua kotiruokaa

Reseptikuningatar
Palkittua kotiruokaa
Kaisa Sillanpää


Readme.fi,
2014Ken laillani ruokakirjoja keräilee, niin tässäpä oiva opus lisää reseptejä; Kaisa Sillanpään Reseptikuningatar. Vuosien varrella olen hankkinut monenlaisia ruokakirjoja, joista osa on ollut turhan kunnianhimoisia kokkaustaitoihini ja perheen makuun suhteutettuna. Kauniita kuvia on toki mukava katsella, mutta ne kulkeutuvat harvakseen keittiöön asti. Siksi ilahduin suuresti tästä kirjasta, joka lupaa kyllä uutta ja vaihtoehtoja - mutta nimenomaan kotiruokaa.  Yhteiseen ateriaan liittyy paljon merkityksiä ja tunteita. Omassa keittiössä kokkaillessaan saa antaa yrteille ja mausteille vallan ja nauttia kasvisten syvänkauniista väreistä. Ja kaiken palkkana ja tavoitteena on omat ihmiset ympärillä, joita haluaa ilahduttaa ja vähän hemmotellakin pöydän tarjottavilla. Ateriat ovat yhteisiä hetkiä pöydän ääressä, arjessa ja juhlassa - silloin on aikaa vaihtaa kuulumisia ja suunnitella tulevia.

Oman keittiön ruokalista muotoutuu vuosien mittaan aika vakioksi. Totta kai, tehdään sitä, mikä perheelle maistuu ja sitä, mikä mihinkin vuodenaikaan on luontevinta. Kaisan kirja innosti uusiin ideoihin; vaihdetaanpa tuttu makaronilaatikko välillä pastitsioon, kreikkalaiseen pastavuokaan. Lihapullia teen usein ja aina samalla reseptillä, mausteiden määrää vain vaihdellen ja kodin ruokavarantojen ainesten mukaan ideioden. Samoin broileria syömme usein, joten ihan näihin perusjuttuihin vaihtelu on enemmän kuin tervetullutta. Samalla kuitenkin niin, että mitään ei radikaalisti mene uusiksi - lapset kun tuppaavat joskus olemaan aika konservatiivisia... Ai, niinkö teilläkin?

Jääkaappiin oli jäänyt aika tasan kolme desiä perunamuussia, joten tänään innostuin kokeilemaan kirjan resepteistä peruna-focacciaa.
Tuoreen leivän tuoksu täytti keittiön ja toisaalta ah niin erilaista perinteisiin sämpyläsatseihini verrattuna.

Ehkä seuraavaksi speltti-bageleita?

Tai punajuuri-porkkanaleipää kenties?


Kirja on herkullisen kauniisti kuvitettu ja tarjoaa siis paljon silmänruokaakin. Syksyn mittaan aion testailla kirjan houkuttavia lihapatoja. Kuva maalaispadasta sivulla 110  vie ajatukset parin viikon taakse ja Kosilla nautittuun stifadoon; reseptin ainesten perusteella luvassa on makuhermojen ilotulitusta. Tiedän, katselen ruokaohjeita vielä kreikkasinivalkoisten lasien läpi ja kielen päälle valikoituu tiettyjä makuja ja tuoksuja... Se on täysin henkilökohtaista, mutta kirjassa on kyllä mukavasti päivitetty suomalaisia makuja tälle vuosituhannelle. Reseptien raaka-aineet löytyvät kyllä helposti kauppareissulla, ja monet kotikokkaajan keittiön kaapeista jo ihan vakiovarusteinakin.

Palataanpa vielä kirjan nimeen, ei vain kotiruokaa vaan palkittua sellaista. Kirjan takana on aukeaman mittainen luettelo palkituista resepteistä -aika huikea lista!

Ja kun on kokkailun alkuun päästy, niin siirrytäänpä seuraavalle foorumille.
Keittokirjojen lisäksi bongailen uusia ideoita ja kokeiluhoukutteisia reseptejä myös Ideakeittiöstä!
Kurkkaapa lisää linkistä

https://www.ideakeittio.fi/
1 kommentti:

  1. Juustoinen lihapata jäähtyy keittiössä huomista varten - huomisen ruokahuolto on taattu.

    VastaaPoista