torstai 3. joulukuuta 2015

Elämän kirjailija Eeva Joenpelto




Elämän kirjailija Eeva Joenpelto
Helena Ruuska


WSOY, 2015




Eeva Joenpellon kirjailijaura kesti yli 50 vuotta ja sen aikana hän julkaisi 27 romaania ja yhden näytelmän. Tietokirjailija, filosodian tohtori Helena Ruuska on kirjoittanut Joenpellosta elämäkerran, joka kutsuu tutustumaan menestyskirjailijan kiehtovaan persoonaan ja siihen maailmaan, jossa hänen teoksensa syntyivät.
Eeva Joenpellon juuret ovat Uudellamaalla, Sammatin Myllykylässä. Kirjan edetessä Sammatin yhteisön, sen ilmapiirin ja arvojen merkitys korostuu yhä uudestaan niin Joenpellon henkilökohtaisessa elämässä kuin kirjojen materiaalinakin. Suvun elämää varjostivat tragediat ja perintöriidat. Yhteiskuntaa oli myllerretty perin pohjin, ensimmäisestä maailmansodasta edetty sisällissodan jälkeiseen kaaokseen Suomessa ja kapina-aika oli koetellut rajusti Sammattia. Yhtä sun toista noiden aikojen keskusteluista kantautui lapsenkin korviin, vaikka niistä ei hänelle suoraan puhuttukaan. Aikuisten juttujen kuunteluun ja lukemiseen oli aikaa, kun ei Myllykylässä ikätovereita leikkikavereiksi ollut.
Tanskalaissyntyinen komistus Jarl Helleman ja Eeva Joenpelto menevät naimisiin tammikuussa 1945. Helleman työskentelee Tammen kustannustoimittajana, joten nuoren parin arjessa kirjallisuus on aina läsnä. Pelkkä kotirouvana olo ei nuorta äitiä innosta ja kirjoittaminen polttelee mielessä: “Välillä Eeva kuitenkin purnaa, että hänelle sopisi vallan mainiosti, jos hänelläkin olisi vaimo, joka tarvittaessa kiikuttaisi hänen kenkänsä suutariin.” Hän järjestää arkensa niin, että voi keskittyä kirjoittamiseen. Hänen kirjansa alkavat saada tunnustusta, kirjalliset piirit laajentuvat ja kotonakin kustannusalaa ja kirjoja voidaan puida kahdesta näkökulmasta, sekä kustannustoimittajan että kirjailijan. Työn osalta puitteet ovat mitä parhaimmat, yksityiselämää horjuttavat suuret menetykset. Avioliitto päättyy hyytävään eroon, Eeva Joenpelto menettää molemmat poikansa.
Kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti useammankin Joenpellon kirjan synnystä ja taustoista, aina henkilöhahmoja ja heidän esikuviaan myöten. Lohja-sarja saa alkunsa kirjasta Vetää kaikista ovista vuonna 1974. Nyt elämäkerran lukijalle tehdään käsinkosketeltavan selväksi, miten tarkasti hahmoteltuja  nuo henkilöt ovat ja miten todellisia niistä kirjailijan mielessä syntyy. Pohjatyötä on tehtävä aivan valtavasti, lapsuudessa kuullut jutut ovat vain pienen pientä pintahipaisua ja lähinnä vain opastekyltti laajalti tuntemattomaan.
Luin hiljattain kirjaa Armi Ratiasta ja nyt löydän Eeva Joenpellosta jotain samaa; naisen, jolla on valtaa omissa piireissään ja joka on oman aikansa mediavaikuttaja. Myös Eeva Joenpelto oli linnan kutsujen vakiovieras ja Urho Kekkosen kanssa oli sinunkaupat tehty. Lukuisat kirjallisuuspalkinnot ja tunnustukset nostivat hänen tuotantonsa esiin yhä uudestaan. Ja täysin ansioin, sillä jo ajankuvina kirjat ovat aarteita. Minut tämä henkilökuva sytyttää kaivamaan esille jo kerran luettuja – ja myös niitä lukemattomia – Joenpeltoja. Toivoisinkin nykylukijoiden löytävän jälleen Eeva Joenpellon tuotannon, joko aivan uutena tai vanhan kertauksena.

Julkaistu Kirjavinkeissä 3.12.2015 


4 kommenttia:

  1. Äitini tykkäsi Joenpellon kirjoista, joten meillä oli ne kaikki. Siispä olen lukenut muutaman Joenpellon kirjoista itsekin. Tuntuu aina haikealta muistella äitiäni ja hänen kirjojaan, sillä lukeminen oli hänen harrastuksensa. Jopa kirjastoautosta soitettiin hänelle, jos äidin kirjastopäivänä auto ei liikkunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mitä muistoja, kiitos kun jaoit tämän. Tulee mieleen omat lapsuusajan ja kirjastoauton pysähdykset koulun pihalla - tärkeä päivä!

      Poista
  2. Minä olen lukenut kaikki Joenpellon kirjat ja kohta luen Lohja-sarjan uudestaan. Hän oli vaikuttava persoona, mutta hvyin lämmin lähikontkatissa. Olen säilyttänyt hänen viestejään ja kirjat on tietysti signeerattu;) Yritän ostaa tämän elämäkerran omaksi. Kiitos tästä ja hienoa, että Joenpelto kiinnostaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkilökohtainen kontakti tuo varmaan aivan uutta ulottuvuutta näihin kirjoihin. Jo pelkästään tämä kirjakin toi niin vahvasti esiin hänen erityisyyttään ja varmaan sitä haen nyt hänen kirjoistaan, kunhan ehdin uudestaan niitä lukemaan...

      Poista