perjantai 26. lokakuuta 2018

More Very Finnish Problems


Joel Willans
Gummerus, 2018More very sharp statements about us Finns! Brittimies Joel Willans julkaisi suomalaisuuden omituisuuskokoelmansa 101 Very Finnish Problems viime vuonna. Mutta luonteemme, luontomme ja elämäntapamme rikkaudet tuntien – sehän oli vasta alkua, pintaraapaisua. Nyt ilmestynyt More Very Finnish Problems porautuu perusteita syvällisemmin suomalaiseen elämänmenoon. Eikä tässä tietenkään ole kyse ongelmista, vaan nämä ovat Willansin näkemyksiä siitä, kuinka weirdly wonderful hänen uusi kotimaansa on.

Willans on asunut Suomessa 16 vuotta ja on kutkuttavaa ajatella, miten nämä kirjan huomiot ovat saaneet muhia valmiiksi hänen mielessään. Monet teemoista voivat tuntua hieman kliseisiltä, mutta niin se vain on, että juuri ne asiat säätelevät hyvin pitkälti ajatteluamme ja mielialojamme. Vuodenaikojen ja säiden vaihtelut puhuttavat aina ja etenkin silloin, kun mennään kohti juhannusta, joulua tai vappua. Kestämme hyttysinvaasiot, koska sielumme vaatii kesämökin rauhaa ja metsässä kuljeskelua. Rakastamme lumisia maisemiamme ja maustamme vähän kaikkea syötävää ja juotavaa salmiakilla. Huuhdomme maailmanpölyt pois itsestämme saunan lämmössä ja hiljaisuudessa.

Mehevät naurut sain muun muassa Willansin kuvauksesta perhepäivällisestä Suomessa. En ole aiemmin tullut vertailleeksi eläinten ääntelyä kuvaavia sanoja eri kielissä. Tässä kohti Willans lausuu muutaman varoituksen sanan maanmiehilleen, jottei aiheesta nousisi pöllömpää haloota.

Kirjaa hauskuttavat myös somemaailmasta jo tutut meemit; kuvaan ja sen lyhyeen selitykseen on saatu mahtumaan kunnon kimpale perisuomalaisuutta. Ja mikä levikki; Facebookin ja muiden somekanaviensa kautta Joel Willans arvelee meemiensä tavoittaneen lähemmäs 300 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

More Very Finnish Problems lienee takuuvarma valinta, jos mietit lahjaa tai viemisiä ulkomaille tai ulkomaisille vieraillesi Suomessa. Kirja ei ole huti suomalaisellekaan, päin vastoin – onhan se hilpeä muistutus meille Suomen ja suomalaisuuden rikkaudesta. Svengaavasti englanniksi.

Julkaistu Kirjavinkeissä 26.10.2018


6 kommenttia:

 1. Tämähän kuulostaa hauskalle kirjalle!

  VastaaPoista
 2. Ai että, alkoi kiinnostaa itseänikin. Ymmärtäisinköhän tätä englantia tarpeeksi.. onko tästä suomalaista versiota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, suht helppoa englantia ja kun on kyse tutuista asioista, niin sekin helpottaa paljon! Tästä ei tietääkseni ole suomalaista versiota, mutta Tim Walkerin Lost in Finland sen sijaan on (Lost in Suomi). Ehkä hieman eri tyyppinen, mutta silti samaa kategoriaa :)

   Poista
 3. Samanniminen Facebook-sivu löytyy jota seuraan mielenkiinnolla. Olen Ruotsissa asvua ruotsinsuomalainen, asunut jo 40 vuotta Suomen ulkopuolella. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi tunnen olevani tosi suomalainen sielultani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveisiä sinne Ruotsin puolelle! Hyvä kuulla, että suomalaisuus on meissä niin syvällä, ettei hälvene edes 40 vuodessa :)

   Poista