maanantai 31. joulukuuta 2018

The Gods of Love






Nicola Mostyn
Piatkus, 2018




Tämä kirja tarttui kirjastosta mukaan, kun oli tarkoituksena napata vain "jotain" välipalaa ja naposteltavaa joulun pyhiksi ilman sen kummempaa syventymistä. Kannen perusteella tätä voisi puolihuolimattomasti lueskella muun joulutouhuilun ohessa ja surutta jättää kesken, mikäli Dear Santa sattuisi muistamaan mieluisilla kirjapaketeilla.
Vaan kuinkas sitten kävikään! Leppoisa englannin kieli hiveli mieltä ja tekstiä luki silkasta lukemisen ilosta. Ja juoni  - no sehän vei tämän naisen mennessään täysin. Jos olen jännitystä hakenut dekkariosastolta, tämä oli aivan jotain muuta. Lukukokemuksessa oli kuin nuoruusvuosien seikkailukirjojen taikaa mukana, kun loppuratkaisua sai jännittää varpaat kippuralla ja viimeisiä lukuja ahmien.

Alku on tavanomainen. Frida on menestyvä lakinainen, joka on keskittynyt avioerojen hoitoon. Nuoresta iästään huolimatta hän on alansa parhaita ja asiakkaat luottavat häneen. Kiinnostusta on muillakin kuin avioerojensa kanssa kamppailevilla kansalaisilla, sillä Frida on kutsuttu neuvotteluun  länsimaisen maailman vaikutusvaltaisimman teknologiayrityksen, NeoStarin,  toimistoon. Kuitenkin ennen aiottua tapaamista Fridan toimistoon ryntää mies, joka kertoo näyistään ja varoittaa Fridaa menemästä lähellekään NeoStaria. Vaikka NeoStarin mainitseminen hieman hätkäyttääkin Fridaa, niin sekavat puheet saavat Fridan päättelemään, että "He is a nutter after all."

Vierailu NeoStarilla käynnistää ennennäkemättömän seikkailun ja koko Fridan tuttu elämä joutuu katkolle. Tuo toimistoon rynnännyt mies, Dan, palaa Fridan luo ja hänen mystisissä puheissaan alkaa olla järkeä. Niin vain on, että Frida on rakkauden jumala Eroksen jälkeläinen ja hänellä on annettu suuri tehtävä maailman pelastamisessa. Fridan elämän uudet ulottuvuudet heittävät hänet hurjiin tilanteisiin ja seurustelemaan kreikkalaisen mytologian hahmojen kanssa.

Kirjan lopussa on Nicola Mostyn haastattelu. Kun häneltä kysytäåän, miksi hän kirjoittaa, Mostyn siteeraa Twitteristä poimimaansa lausetta:

"I write because it's as close to magic as I'll ever get."

Saman voi todeta myös lukijana! Tämä kirja inspiroi kaivamaan kirjahyllystä esiin vuosien takaisen matkamuiston, jonka voisin viimein lukea: The Gods of Olympus. Nicola Mostynin viihdyttävästä maailmasta päädyin miettimään, mikä aarteisto oikeastaan liittyykään vanhoihin tarustoihin maailman ja ihmisen synnystä. Millainen maailma olikaan silloin, kun näitä kertomuksia suullisesti ja runomuotoisesti siirtyi sukupolvelta toiselle?

Jokaisesta kirjasta jää tiedonmurusia mielen pohjalle. Tästä ainakin se, että Eroksella oli kaksoisveli Anteros. Lontoon Shaftesburyn suihkulähteen jousipyssyä pitelevä hahmo ei siis olekaan rakkauden jumala Eros vaan Anteros, epäitsekkään rakkauden jumala.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti