lauantai 28. kesäkuuta 2014

Jeesus ja elämisen taito
Kaisa Kariranta
Jeesus ja elämisen taito


Kirjapaja,
2014

Sain luettavakseni heti Kannistojen jälkeen toisen elämisen taidon oppaan, kiitos Kirjapajan arvostelukappaleen. Teologian maisteri Kaisa Kariranta polkee pyörällä ja pohtii Jeesuksen sanomisia ja niiden soveltamista omassa arjessaan. Vuoden mittainen projekti, vuosi Jeesuksen sanojen kanssa. Kuulostaako tylsälstä, vuosituhantisen pölyiseltä? Sitä kirja ei todellakaan ole! Erilaisia self help -kirjoja ja itsensä ymmärtämistä tukevia ohjekirjoja on tarjolla pilvin pimein ja selkeyttä elämäänsä voi hakea niin Nalle Puhin filosofoinneista kuin zenistä ja joogastakin. Miksi ei sitten kristilllisestä perinteestä? Ehkä siksi, että uskonnollisuus mielletään niin piinaavan yksityiseksi asiaksi, josta voivat keskenään keskustella vain tasan samanmieliset ja jo valmiiksi toistensa ajatusmaailman jakavat. Ja juuri siksi tämä pienikokoinen ja sympaattinen kirja kannattaa napata vaikka yöpöydälle iltalukemisiksi ja nauttia Karirannan kotoisista pohdinnoista arjen keskellä.

Kaisa Kariranta on valinnut kirjaan viisitoista tekstinpätkää, Jeesuksen itsensä todennäköisimmin sanomia lauseita. Jo se on hauska ajatus sinänsä, että pohditaan yhtä lausettaa kerrallaan. Ei tarvitse ahnehtia seisovan pöydän herkkujonosta, kun kaikkea tekisi mieli maistaa. Ei tarvitse kiirehtiä kirjaa loppuun vain siksi, että jonossa on monta lukematonta odottamassa. Ja mikä onkaan juuri avioeroaan läpikäyvän Kaisan ensimmäinen pureskeltava lause: "Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski." Erokriisissä, jos nyt ilman sitäkin, on mistä ammentaa materiaalia omia poskenkääntötekniikoitaan miettiessään. Rehellisissä ja kipeissäkin oivalluksissaan kirjoittaja tulee aidosti lähelle lukijaa.

Oli mielenkiintoista lukea nämä kaksi hyvinkin erilaista etsijän kirjaa peräkkäin. Jo kirjan kansikuva kertoo sen, että tässä ei lähdetä kauas maailmalle kapsäkkien kanssa. Pohdinnoille on aikaa työmatkalla tai lasten kanssa kaupungilla pyöräillessä. Ehkäpä vapautta voi etsiä myös näin, näiden rajojen sisällä ja sisältään; pyörän selässä äitiyden ja töiden, elämän uudelleen järjestelyjen ohessa. Vuoden projekti kiteytyy mukavalla tavalla takakannen lauseeseen "Eli miten opin sanomaan elämälle joo."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti