sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Koodinimi Kajaali


Pia Heikkilä
Koodinimi Kajaali


Otava,
2014

Wikipedian mukaan:


Chick lit "tarkoittaa kaunokirjallisuutta, joka käsittelee modernin naisen elämän ongelmia humoristisesti ja kevyesti. Tarina sijoittuu yleensä maailman suurimpiin metropoleihin, ja päähenkilönä on useimmiten 20–30-vuotias sinkkunainen, jolla on kiinnostava uraviestinnänmuodin tai viihdeteollisuuden parissa. Tyyli tuli tunnetuksi 1990-luvun puolivälissä Helen Fieldingin ensimmäisen Bridget Jones -romaanin myötä. Britanniasta ja Yhdysvalloista lähtenyt liike on ilmiönä maailmanlaajuinen ja suosittua erityisesti Itä-Euroopassa ja Intiassa."

Suomessa puhutaan muun muassa mimmikirjallisuudesta, pimu- ja sinkkukirjallisuudesta, kun tarkoitetaan chick litiä. Kotimaista chick litiä on julkaistu melko harvakseen, joten Koodinimi Kajaali on oikein tervetullut uutuus lajissaan. Kirja ilmestyi nyt kesäkuussa, siis mitä sopivimpaan aikaan, kun on ajankohtaista varailla vaivatonta lomalukemista. Pia Heikkilä on minulle uusi tuttavuus, mutta tämän perusteella lisään myös hänen esikoisromaaninsa Operaatio Lipstick lukulistalleni. Mimmikirjallisuus kuulostaa kovin kevyeltä luettavalta ja jonkin sortin "blondimaista" pakoa arjesta onkin, silti pohjatyö Heikkilän kirjassa on vahvaa ja uskottavaa. Hän on asunut maailmalla yli 20 vuotta ja tehnyt toimittajan työtä muun muassa CNN:lle ja arabiomisteiselle uutiskanavalle Al Jazeeralle. Työskentely freelancerina Afganistanissa, koti Intiassa... Perspektiiviä maailman tapahtumiin, maiden välisiin suhteisiin ja kriisialueiden todellisuuteen on vaikka muille jakaa. 

Kirjan päähenkilö on sinkkunainen, kirjeenvaihtaja Anna Sandström, joka saa työkomennuksen Pakistaniin. Hänen tehtävänsä on raportoida presidenttiehdokkaan salamurhasta, jonka taustoja selvitellessään hän tempautuu mukaan suuren luokan kuvioihin. Neuvokas nainenhan voi varjostaa pahista rikollista yksin ja korkokengissään, no problem. Vauhtia, vaarallisia tilanteita - ja miespohdintaa. Anna ei suinkaan ole sokea Pakistanin Komistuksille. Islamilaisessa Pakistanissa on omat pelisääntönsä eikä vapaa seurustelu tietenkään käy laatuun. Paikalle ilmaantuu myös aiempi miesystävä ja suhde häneen on punnittava uudelleen. Ystävätär Kelly on toisella suunnalla maailmaa, mutta lyhyiden viestien varassa hän pysyy ajan tasalla ja neuvonantajana Annan miesasioissa.


Sain kirjan arvostelukappaleena Otavalta. Koodinimi Kajaali on viihdyttävää ja helppoa luettavaa. Sen seurassa voi unohtaa syvien vesien pohdinnat ja antaa ryppyjen silitä otsalta, sopivan rentoa kesälukemista siis. Se ei ehkä ole lempigenreäni kirjallisuudessa, mutta puoltaa oikein hyvin paikkaansa kevyenä välipalana.  Tervemenoa Pakistaniin!    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti