lauantai 26. elokuuta 2017

Hyvää & halpaaSari Rito ja Essi Määttä
Otava, 2017Kotiruoka - niin hyvää, ihan parasta! Elämän pieniä suuria iloja on koota perhe patojensa ja kattiloidensa ääreen ja olemaan yhdessä. Innokkaana kotikokkaajana teen lähes aina itse myös työpäivien lounaat, olkoonkin että etukäteen tehty ruoka vaatii seuraavana päivänä mikrolämmityksen. Suuri osa arjen resepteistä onkin aina käyttövalmiina jossakin aivojen arkistoissa, osa on kaivettava esille tietokoneen uumenista. Hyväksi havaitut reseptit helpottavat arkea ja ruokalista muotoutuu kuin itsestään. Rutiineissa on voimaa, mutta myös turtumisvaara. Vuodessa on sentään 365 päivää ja jokaisena niistä on syötävä, joten vaihtelu piristää ja innostaa uusiin kokeiluihin.

Paras tapa sekoittaa rutiineja on selailla uusia keittokirjoja! Sari Riton ja Essi Määtän Hyvää & halpaa houkuttelee kannen lupaamalla sanomallaan, sillä parhaimmillaan kotiruoka on todellakin sekä hyvää että halpaa ja vielä terveellistäkin. Kun en silti useinkaan sen tarkemmin tule ruoan kustannusta miettineeksi, niin tässä kirjassa on reseptien kohdalla mainittu myös annoshinta / reseptin mukaisen ruoan hinta. Näin voi konkreettisesti vertailla, millainen hintaero on vaikkapa itse tehdyillä ja kaupasta ostetuilla sämpylöillä.


Ihan ensiksi päädyin kokeilemaan kanafetawokkia. Wokkeja teen useinkin, mutten ole koskaan tullut kokeilleeksi näin simppeliä comboa: porkkanaa, sipulia ja kaalia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tästä tuli heti yksi uusi suosikkiruoka meidän arkeemme! Kotimaista varhaiskaalia ja tämän kesän porkkanoita, mitä parhaimpia tykötarpeita. Feta antaa vielä sopivasti suolaista potkua, pisteenä iin päällä. Kaikki ainekset kypsyvät suht nopsaan, siitä vielä lisäpinnat tälle ruoalle. Ja annoshinta on yksi euro.

Leipäjuusto on meillä suurta herkkua, joten kokeilinpa sitäkin uudella tapaa jälkkärinä: pannulla kuumennettuna hunajan ja kanelin kera. Jääkaapissa sattui vielä olemaan lakkahilloa, lurps.


Lauantain aamupäiväkahveille pyöräytin kirjan ohjeen mukaan kuituiset teeleivät. Valmisteluvaiheessa ei kauaa nokka tuhissut ja kohta jo tuoreen leivän tuoksu hemmotteli vapaapäivän viettäjiä. Tosin leipojalla taisi vielä olla hieman unenrähmää silmissä reseptiä lukiessa ja taikinaan lensi rennolla otteella turhankin runsaasti siemeniä, mutta se ei lopputulosta heikentänyt. Kaurahiutaleetkin korvautuivat tällä kertaa neljällä viljalla. Olennaisinta oli palauttaa mieleen, miten nopea ja helppo tarjottava teeleivät ovat.

Ken kaipaa valmista ruokalistaa, niin kirjan alkuun on sellainenkin lisätty. Paitsi että valmis lista helpottaa suunnittelua, resepteissä otetaan huomioon myös tähteiden hyödyntäminen. Hienoja vinkkejä! Hyvää & halpaa on nerokkaasti toteutettu; toisaalta aika perusjuttuja ja samalla kuitenkin uutta ja tuoretta. Harvemmin keittokirjan kohdalla tuntuu niin kuin nyt - testattavaa kannesta kanteen. Nyt viimeistään täytyy kokeilla kukkakaalipizzaakin!


1 kommentti:

  1. Tuohan on kiva, että kerrotaan annoshinta. Me aina kyttäillään satokausien mukaan mitä rehuja saa halvalla. Tosin jotkut on sellaisia, että tulee ostettua aina, esim porkkanat... Kuulostaapa hyvältä tuo leipäjuustojutska. Me syödään usein leipäjuustoa vadelmien kanssa ja jotain muutakin voisi välillä kokeilla :P /Tiia

    VastaaPoista