tiistai 29. maaliskuuta 2016

Tähtisilmä


Kai Ekholm
Tähtisilmä


Atena,
2016

Ensikiinnostus Kai Ekholmiin syttyi aivan muista kuin kirjasyistä. Säästökuuriuutisten ja lamanloimotuksen keskellä kerrotaan miehestä, joka kieltätyy irtisanomasta alaisiaan. Siis kuka ja missä? Ekholm on Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja ja maamme ykkösasiantuntija kirjasensuurin saralla. Haluan kuulla lisää miehestä, joka puolustaa kirjaston perustehtävää ja kulttuuriperintömme säilyttämistä aikana, jolloin kaikki on kaupan. Ja mitä olivatkaan kirjat, jotka sotien jälkeen joutuivat meillä kiellettyjen listalle - kuinka ne näyttäytyvät meille nyt? Mielenkiintoista!

Mutta itse tarinaan. Siinäkin on taustalla lama, talousbuumia 90-luvulla seurannut romahdus. Maan talouspolitiikka meni metsään ja maksu lankesi yksityisten ihmisten maksettavaksi. Rahamarkkinoilla jytisi ja hallitsemattomasti vapautunut ulkomainen luototus ajoi yrityksiä konkurssiin. Kansainvälinen taantuma kolkutteli rajojen takana. Myös tässä tarinassa laman kurittama perhe päätyy epätoivoiseen ratkaisuun ja hyppää kuolemaan Kustaanmiekan valleilta Suomenlinnassa. Tapaukseen liittyy kuitenkin paljon epäselvää ja se nousee uudestaan tutkinnan kohteeksi.

Harmikseni en ole lukenut Kai Ekholmin ensimmäistä dekkaria Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava, joten kirjan poliisi- ja etsiväporukka ei ollut ennestään tuttua. Eikä Ekholm heitä kovin paljoa tässä esittele. Hieman tarkkaavaisuutta lukemiseen ja kuvio selkeytyy. Taustahahmona pyörii eläkkeelle jo hamuava ylikomisario, sairauksiaan ärtyilevä ja silti symppis Reinikka. Paljon nähnyt ja kokenut poliisi joutuu sairaalaan ja pohtii, että on aika yrittää keventää menneisyyden ratkeamattomien tapausten painoa. Kuten siirtää tuo Kustaanmiekalla kuolleen perheen tapaus Kaljun ja Kiharan, tutun etsivätoimiston, tutkailtavaksi.

Mukaansatempaavassa tarinassa on mielenkiintoisia ja erikoisia käänteitä. Entiset finanssimaailman päättäjät saavat uhkausviestejä ja kokevat kovia kohtaloita. Mielisairaalassa asuva vanha mies piirtää valokuvantarkkoja kuvia Kustaanmiekalla vuosikymmenet sitten kuolleesta perheestä. Ja Kalju ja Kihara ovat nimeänsä myöten virkistäviä, rosoisia hahmoja dekkareiden etsivägalleriassa.

Että tarvinnee varmasti lukea myös se ensimmäinenkin Ekholmilta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti