lauantai 12. huhtikuuta 2014

Tuleeko vielä kevät?
Kirsi Karvinen
Tuleeko vielä kevät?
Kristillinen Kirja- ja Musiikkikustannus
KKJMK Oy
2013
Alkuviikosta posti toi ilahduttavan kirjalähetyksen, blogiarvonnan voittona Kirsi Karvisen esikoiskirjan Tuleeko vielä kevät? Lukuharrastukseen tuo aina uutta pilkettä se, että valinta on jo tehty puolestasi: tässä siis seuraava luettava. Kannen kaunis kansi houkutteli aloittamaan heti ensimmäisen vapaan hetken tullen.

Kirjan on oivaltava tarina nelihenkisestä perheestä, jonka elämä pala palata suistuu raiteiltaan elämän tuomissa vastoinkäymisissä. Perheenisän, Markun, firma kaatuu konkurssiin ja sen myötä rapisevat myös siihenastista elämää pystyssä pitäneet raamit. Elämä on kenties ollut suht onnellistakin, kaikki hyvä on otettu itsestäänselvyytenä. Kun taloudellinen turvallisuus ja ihmisen itsestään rakentama kuva järkkyy, suuri osa arjen pilareista paljastuu pelkiksi kulisseiksi. Tulee hätä pelastaa edes itsensä. Markku ja hänen vaimonsa Leena päätyvät avioeroon.

Jokaisella perheenjäsenellä on kivinen tie edessään, jokainen yrittää omalla tahollaan ja omalla tavallaan unohtaa menneet. Tapahtunut aiheuttaa liikaa häpeää ja liikaa kipua kohdattavaksi. Keinot ovat mitä perinteisimpiä; Markkua auttaa alkoholi, Leenaa työhön uppoutuminen. Perheen nuorten, Antin ja Lauran taakka on suuri. Kaikkien sotkujen keskelläkään lapsi ei voi ottaa eroa vanhemmistaan, vaikka joskus niin haluaisikin.


Kirjan teksti on realistisen synkkää mutta samalla lohdullista. Kasvutarina. Häpeällä on usein tiukka ote ihmisestä ja mielestäni se nousi yhdeksi teemaksi tässäkin kirjassa. Kukaan kirjan päähenkilöistä ei kuitenkaan luovuta, vastoinkäymisten rinnallakin elää koko ajan kysymys paremmasta huomisesta. Yksin ja omassa varassaan yrittäminen ei tuottanut kummoista tulosta.Vierelle ilmaantuu oikeita henkilöitä, yllättäen ja pyytämättä kuin faksi poliitikolle aikoinaan. Voinko sittenkin toipua kaikkien töppäilyjeni jälkeen? Olenko sittenkin enemmän kuin tekoni ja häpeäni? Tähänastinen pohja elämässäni petti, kenties voin rakentaa vahvemmalle perustalle. Rakkaudesta on kysymys. Myös Isän rakkaudesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti