lauantai 25. kesäkuuta 2016

Uusi kirjanpitolaki käytännössä





Uusi kirjanpitolaki käytännössä
Keskeiset muutokset

Kari Lydman
Tietosanoma, 2016


Vuoden vaihteessa tuli voimaan uusi kirjanpitolaki. Kari Lydman on kirjoittanut lain keskeisistä muutoksista käytännönläheisen ja selkeän oppaan. Lain uudistystyössä on haluttu huomioida erityisesti pien- ja mikroyritykset helpottamalla niiden hallinnollisia velvoitteita. Olennainen muutos on se, että pien- ja mikroyrityksiä koskevat tilinpäätössäännökset ovat nyt tyhjentävästi omassa, erillisessä asetuksessaan (1753/2015, pien- ja mikroyritysasetus). Lakiuudistuksessa on korotettu yrityskoon raja-arvoja huomattavasti, joten Suomen yrityskannasta nyt peräti yli 97% lasketaan pienyrityksiksi ja mikroyrityksiäkin on yli 76%. Muutosten sisältöön perehtyminen on tärkeää niin kirjanpitäjille, yrittäjille itselleen kuin muillekin sidosryhmille.

Kari Lydmanin teksti on hyvin lukijaystävällistä, vaikka kirjanpidon termistö ei täysin tuttua olisikaan. Kirjassa on tehty selkeä jako niihin muutoksiin, jotka koskevat kaikkia kirjanpitovelvollisia ja niihin muutoksiin, jotka koskevat pien- ja mikroyrityksiä. Myös kansainvälisten tilinpäätösstandardien soveltamisen velvoitteet ja mahdollisuudet on käsitelty lyhyesti. Konkreettisinta tietoa pienyrittäjälle lienee kirjaamisperusteiden ja poistojen merkityksen selventäminen sekä tuloslaskelma- ja tasekaavat. Lopuksi on käyty läpi säätiöitä koskevat muutokset. Kirja on miellyttävää luettavaa myös alan ammattilaiselle, kun sisällöstä on helppoa ja nopeaa hakea tarvittava tieto.

Yllättäen kirjaan sisältyi pieni kirpaisun hetkikin tunnetasolla: Uusi kirjanpitolainsäädäntö ei enää tunne tasekirja-termiä!

Julkaistu Kirjavinkeissä  26.6.2016

2 kommenttia:

  1. No onneksi termi "tase" on mainittu laissa viitisenkymmentä kertaa :)

    VastaaPoista
  2. Hei, sait haasteen
    https://bibliofiilinpaivaunia.wordpress.com/2016/06/27/blogger-recognition-award/

    VastaaPoista