torstai 29. toukokuuta 2014

Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia
Kristiina Hanhirova
Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia


WSOY, 2014


Sain WSOY:lta arvostelukappaleena Kristiina Hanhirovan kirjan Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia. Kolme paljonpuhuvaa ja elämää ylläpitävää ärrää, osasin jo odottaa vaikuttavaa lukukokemusta. Nyt olo on kuin kahden tunnin hermoratahieronnan jälkeen - hoito tuntui hyvältä ja syvälle meni, viimeisen sivun jälkeen on otettava aikaa huokaisulle, viltin alla loikoilulle ja vesilasillisellekin. Täytyy antaa tekstille aikaa laskeutua, siksipä onkin niin mukava pohtia sitä hieman täällä blogissa. Kirjan nimi osui ja upposi heti, nimet Kristiina Hanhirova ja Timo Laukkio osasin yhdistää tv-kasvoiksi vasta alettuani lukemisen. Mieleen palasivat hitaat äitiyslomalaisen ja hoitovapaalaisen aamut kotona 90-luvun alussa, kun kahvikupin kanssa voi linnoittautua sohvan nurkkaan seuraamaan Huomenta Suomi -lähetyksiä. Eipä tullut koskaan mieleen silloin, että juontajaparin välillä voisi säkenöidä muutenkin kuin ammatillisesti yhteistyön hengessä.

Kristiina Hanhirova on kirjoittanut huikean ja huumorilla huuhdellun selviytymiskertomuksen siitä rumbasta ja mylleryksestä, jonka hänen miehensä sairastuminen akuuttiin leukemiaan saa perheessä aikaan. Vauhti heti sairauden toteamisen jälkeen on hengästyttävää ja hoidot rankkoja, niiden vaikutukset rajuja. Jos olen joskus jotain leukemiasta lukenutkin, niin nyt kuvaukset sen vaatimista hoidoista lähes piirtyivät silmien verkkokalvoille ja syöpiin liitetty sanayhdistelmä "rankat hoidot" sai tarkemman mielikuvasisällön. Ja samalla vakuutuksen, että niistäkin voi selvitä ja hoitojen vaikutukset ovat jopa "normaaleja" reaktioita. Ja miksi yleensäkään miettiä enää normaalin ja epänormaalin rajoja siinä vaiheessa, elämä vain on niin tavattoman monikirjoista eikä terveyskään ollenkaan yksiselitteistä. Sytostaattihoitojen jälkeen seuraa luuydinsiirto ja kirjava valikoima muuta remppaa. Mutta että tuberkuloosikin saadaan ympättyä kuvaan; tubihan kuulostaa ihan sotavuosien jutulta!

Valitettavasti juttu on niin, että meistä tuskin kukaan säästyy  näiltä kirjan kuvioilta. Jos itse säästyykin vakavalta sairastumiselta, niin lähipiiristä ja ystävistä jolle kulle arpa tilastojen mukaan lankeaa. Juuri siksi tämänkaltaiset kirjat ovat arvokkaita sanansaattajia tuomaan asiaa julki, itsekoettuina ja helposti ymmärrettävinä. Hetkellisesti tieto voi lisätä tuskaa, mutta näin ilmaistuna se luo rohkeuden ja selviämisen ilmapiiriä - noh, kerranhan täällä vain eletään. Että eletään nyt ainakin siihen kuolinhetkeen asti. Saa mennä ronskiksikin, välillä. Paljon sain tästä kirjasta tietoa ja tavasin monen monta lääketieteellistä termiä, mutta pelkäksi tietokirjaksi tämä on aivan liian eläväinen. Kirja viihdyttää, itkettää ja naurattaa ja kirjan kansien väli suorastaan pursuu elämää. Varaa nessupaketti viereesi, kun käyt kirjan myötä mielenkiintoiselle elämänasenneluennolle :)


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti